2011. június 23., csütörtök

The Game Over!


Kedves  Művészek! Barátaim !

Amiben sokáig nem  hittem / hittünk, az sajnos bekövetkezik néhány héten belül, a  Pécsi Kisgaléria  bezárásra  kerül. A város vezetőivel folytatott korábbi személyes beszélgetésünk óta  már  látszott , hogy  baj lesz  , de a legutolsó pillanatig  hittem , hogy  nem történhet meg .
E  levelem megírásához  kellett egy kis  idő  a dolog feldolgozására.  
A 27 éve, 1984 .december 14-én  megnyitott művészeti intézményünk egy olyan speciális  igény szerint működött, amely mintegy  lehetőséget  adott a  kortárs  és  tradicionális  művészet  kamarakiállításban való bemutatására. Az elmúlt  közel három évtizedben a szakma és tárlatlátogató  közönség  315 kiállítást láthatott, melyben a pécsi és  hazai  művészek mellett   jó néhány  külföldi  művész  is  bemutatkozhatott  , mindezt egy  sajátos  kamaratermi  hangulatban. Azt  gondolom , hogy  ezzel  hozzájárulhattunk a  pécsi  képző-és iparművészet  és  művészeti képzés tekintélyének megalapozásához  és fenntartásához, elismeréséhez.
Véleményem szerint ez a megszűnés óriási vesztesége lesz a város  kultúrájának, hiszen a   2010 december 10-én  a  Zsolnay Kulturális Negyedben   megnyitott közel 1000 m2 –es felületű  kiállítóterem és a  Széchenyi téri Galériánk is más-más  lehetőséget  ad számunkra, gyakorlatilag néhány szakmailag  fontos, bár nem  nagy terjedelmű kiállításnak nagyon nehéz lesz megtalálni a helyét egy másfajta struktúrában.
Sajnos be kell látni nehezen volt védhető a helyzetünk a most divatos koncepció ellen, amely minden helyszín bevételkényszerét jelenti, s ami nem vett/vesz figyelembe szakmai értéket, a művészet  jelenre / jövőre  is  vonatkozó kihatását. Az elmúlt évek programjainak sikere - nem mellékesen a mi munkánknak is köszönhetően - a közönség  művészetről  való véleményének átformálását vagy legalább is annak lehetőségét magában hordozta. A kortárs és hagyományos  művészet váltakozó bemutatása  sikeresnek bizonyult, hiszen olyan rétegeket is  behozott a kiállító-terembe, akik  eddig csak bizonyos  tárlatokat  látogattak.
Eddig a legnagyobb problémának az tűnt (legalább is azt hittük !), hogy hogyan tudjuk megőrizni  az eddigi helyszíneket (Kisgaléria ,Széchenyi tér és Zsolnay) , nehogy a pénzhiányra hivatkozva  bármelyiket megszüntessék, mint a Hattyú Házat és Tűztorony Galériát,  sőt  azoknak  a hatáskörébe  tereljék, akik  bizony az EKF-évében  sem  bizonyították  maradéktalan hozzáértésüket. Annak az évnek az ígéret halmazai érezhetően nagyon sok kárt tettek a pécsi művészetnek, intézményrendszernek.
A  Zsolnay Kulturális Negyedben  lévő új kiállítóterem  persze lehetővé teszi  olyan  nagyobb  lélegzetvételű  tárlatok bemutatását, melyek a  közel 1000 m2 –es felületen  költségeiben és  művészi értékeiben  is meghaladják  az eddigieket. A kiköltözés  – a dolog jellegéből fakadóan -  nemcsak  egy  egyszerű  áttelepülést jelent, hanem  bizony a távolságból fakadóan a városból való kiszakadást is. Hiszen a  Kisgaléria  - legalább is   én így éltem  meg ! – nemcsak kiállítóterem volt, hanem  találkozóhely lett a művészek és  köztünk. Bárki bármikor bejöhetett hozzánk, ahol bánata, öröme  a miénk is  lett, s a  segítség sem maradt el, ha épp arra  volt szükség.
Természetesen   tudomásul veszem  a város érdekeit, el kell fogadom a döntést, de   nagyon fáj ,  hiszen én is 27 éve  dolgozom a Pécsi Galériában, minden  épületrész, minden bokor és  fa, minden fűszál  az én munkám eredményeképpen is alakult, nőtt, hozott létre egy  sajátos  belső  hangulatú  udvart, környezetet  s kiállítóhelyet.
A Polgármester úrhoz írt  utolsó levelemben azt kértem, hogy  korábbi ígéretéhez  híven támogassa a Pécsi Galéria és Vizuális  Művészeti Műhely további  intézményi és  szakmai önállóságát, mellyel  34 éve szolgálja  Pécs Város kultúráját  és  képviseli  az itt élő  képző-és  iparművészek érdekeit  itthon és  a  nemzetközi  művészeti  életben  is. Remélem ez nem szenved csorbát !
Tőletek /Önöktől  nem  kérek állásfoglalást , nem szervezek aláírásgyűjtést sem - ez elveimmel  ellenkezne! -, de elkeseredésemet tudatnom kellett ! Rábízom mindenkire  hogyan  értékeli, hogyan dolgozza fel ezt  a történést, de mondja el  baráti és szakmai körben  mi történt  Pécsett, a  Kultúra  Városában 2011 . június 23-án.
Barátsággal!
                                                                       Gamus Árpád , igazgató 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése