2011. június 24., péntek

Védjük meg a művészet helyszíneit !!!



Pécsett a képzőművészet újabb helyszínnel lett szegényebb; jóllehet a Zsolnay Negyedben és Baranya megyei Múzeumnál is  "Nagy Kiállítóterek" nyíltak, a város több fontos kiállítóhelyet elvesztett. Januártól a Közelítés Művészeti Egyesület működtette HattyúHáz Kiállítóterem zárt be, mely közel tíz évig működött. Májusban a Pécs-Baranya Megyei Művészek Társasága Egyesület működtette Tűztorony Galéria is bezárt. Júniusban megszűnik a huszonhét éve működő Pécsi Kisgaléria is.

Sajnos, egy igen rossz tendenciáról beszélhetünk, nem csak helyi, de országos szinten egyaránt. Ezen jelenség okai közt egyaránt felfedezhetőek a gazdasági válság hatásai, a helyi beruházások nyomán létrejött financiális vákuum, de ugyanígy a kultúrpolitika "irányváltása", érzéketlensége a kortárs művészet vonatkozásában.




Pécs 2011-től a Kultúra Városaként határozza meg új önazonosságát. A nagy intézmények mellett a figyelem elterelődött a kisebb szervezetekről, intézményekről - melyek eddig is igen nehéz körülmények között működtek, s sorra zárnak be tradícionálissá vált helyeket. Pedig ezek támogatása létfontosságú lenne, s arányát tekintve nem is olyan horribilis összegekről van szó: a Pécsi Kisgaléria, a HattyúHáz, a Tűztorony Galéria együttes éves fenntartási költsége nem haladja meg a tíz millió forintot (miközben az új pécsi kulturális megaszervezet éves költségvetése milliárd fölötti nagyságrendű). Ez az összeg egy Pécsi Önkormányzatnak nem lehet akkora teher, mint az intézmények bezárása okozta presztízsveszteség. Nem beszélve az elvesztett munkahelyekről, programokról, szakmai-felületekről, a vizuális kultúra és a közművelődés elveszett esélyeiről.

Kérjük, kérünk, voksolj a kultúra, a művészet helyeinek megmaradása mellett !!!


Barátilag,

KME


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése