2011. május 11., szerda

a képzőművészet alulreprezentáltságának oldása, egyéb javaslatok

- köztéri munkák létrehozásának támogatása, konfliktusos helyzetek oldása:
az ülésen sajnos csak érintőlegesen jutott szó Makra Zoltán - Palatinus Dóra 37 nm c. munkájáról, annak elhelyezése, felálllítása körüli konfliktushelyzetről. Az esetlegesen létrejövő Tanácsadó Testületnek ilyen konfliktushelyzetek feloldásában, a helyzet megelőzésében lehet szerepe...

- közterek - utck, terek (...) -  elnevezése elhunyt, helyi neves művészekről, kulturális szakeberekről. Ez is közösség-, ill. szemléletforáló erő/lépés: Pierre Vasarely és a bauhauslerek mellett Martyn Ferenc, Bocz Gyula, Dombay Győző, Ficzek Ferenc, Kígyós Sándor, Eck Imre, Jegenyés János, Bükkösdi László nevét, emlékét méltán viselheti Pécsett köztér.

2 megjegyzés:

  1. két ötletemet osztanám meg, amit már igyekeztem előhozni:

    1) egy klub létrehozása, egy amolyan tradícionális, konzervatív klub, melynek tagjai elsősorban művészek, társadalmi rangját, presztízsét a tagság jelenti. a klub társadalmi szerepvállalása kiterjed a jótékonykodás, az adományozás területére, vagy éppen egyes kérdések melletti/szembeni állásfoglalásban nyilvánul meg. A klubtagságot ki kell érdemelni, ill. meg kell hosszabbítani, s komoly pénzbeni tagsági díjjal jár. A klubtagok műtárgyakkal is teljesíthetik tagsági díjukat. Ez amolyan elit klub lenne, ami súlyát tekintve mértékadó-meghatározó szerepet tölthet be a városban.

    VálaszTörlés
  2. 2) pécsi művész JUNIÁLIS
    ez amolyan éves dzsembori (jamboree) lenne, sör-virsli-pörkölt, gyerekek, lufi, vidámság alapon. évente kerülne megrendezésre, a mulatság, az összejövetel lehetőséget teremt akár a spontán, vagy éppen egyfajta tematikus alapon meghatározott problémák megtárgyalására. pl. lehet műhelybeszélgetéseket, akciókat, prezentációkat, vagy más eseménysorozatot is szervezni, de a hangsúly a juniális oldottabb hangulatán, közösségi-jellegén van.

    VálaszTörlés