2011. május 7., szombat

vitaanyag 11 - Gyenis Tibor levele Gamus Árpádnak



Ezt a levelet többek tanácsára fogalmaztam meg, de mire átnéztük és elküldhettem volna, már eljutott hozzám Gamus Árpád reakciója a nyílt levéllel kapcsolatban. Így most ezen a fórumon is közzéteszem.

Kedves Árpád

Bizonyára hallottál arról a körlevélről, ami az új galéria sorsával kapcsolatban elindult.
Egyrészt, mint szervező, másrészt, mégis mint érdek nélküli kívülálló fordulok hozzád ebben a nehéz helyzetben. Nehéz azért is, mert ez a levél bizony tartalmaz a galéria eddigi működéséről negatív állításokat, ami az áldozatos de ennek ellenére  kritizált munkádat is érinti.
Próbálom ebben a helyzetben a pozitívumokat megragadni és elsőre talán meghökkentő, de arra kérni, hogy fontold meg a levél aláírást. Ugyanis annak bőven lehetnek eredményei.

A szöveg, ha megnézed, többször is úgy beszél a Pécsi Galériáról, mint egy kényszerpálya áldozatáról és egyáltalán nem személyi hibaként  exponáltuk azt, amit azért sajnos muszáj kimondani. Nem azért, mert valakit kritizálni kell, vagy meg kell bántani, hanem mert ez segíti a konszenzus lehetőségét, így könnyebb megkezdeni az önkormányzat felé érvényesíteni az érdekeinket.
Márpedig a nehéz helyzetben, az EKF szomorú, a megosztottságból eredő tapasztalataival
csak valamilyen tényleges egyeztetéssel és hosszabb távú együttgondolkodással lehet eredményt elérni.
Szerintem, a jelenlegi galéria fő ellenérdekeltjei nem a szakmán belül vannak, és nem is igazán ellenségekről van szó, hanem erősebben prosperáló, de nem művészeti lobbiról. 
A szakmán belüli ellentétek elsimításának vagy jó, magad mellé állító diplomáciai lépésnek lehetne használni, ha aláírnád.
Ezzel könnyebben kiváltható azon kollégák szimpátiája, akik frontvonalat látnak a Galéria kapujában, és sokkal megalapozottabbá válhat, az az egyeztetés, ami elindul a Közelítés, Te és az egyéb szereplők között az egységes fellépés és a Galéria magas színvonalú jövője érdekében. Ha van sok támogató, akkor őket megnyerve Ti is könnyebben kidolgozhattok egy formát, amiben helye van az összes törekvésnek, és az energiák nem egymás nyírására mennek el.  
A nyílt és független zsűri által elbírált pályázat feltételeit és mikéntjét, pedig a szakmai érdekeltek tudják kialakítani.
Kérlek, fontold meg. A levélben foglaltak és a levelet aláírók szándéka a szakmaiság és a művészet pozíciójának javítása.
Köszönöm a figyelmedet!                                                                   

 Gyenis Tibor

Budapest, 2011. május 4.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése