2011. május 7., szombat

vitaanyag 5 - nyílt levél


A vizuális művészetek lehetőségei
Nyílt levél Pécs város Önkormányzatának Kulturális Bizottságához


Pécsett élő képző-és iparművészek, művészettörténészek szükségesnek látnák a város kortárs vizuális művészetével és annak közvetítésével foglalkozó intézmények működésének és stratégiáinak átgondolását, összehangolását, de legfőképpen léptékváltását. A változtatásoknak 3 fő okát ajánljuk figyelmükbe.

1. Erősödő társintézmények
A 2010-es év és a felvezető időszak számos kultúraközvetítő intézmény megújulását hozta magával.  A Zsolnay Negyed új kulturális kínálata, a Tudásközpont és a Kodály Központ nívóssá váló együttesében szükség van a nagyszabású új kiállítóhelyet kapott Pécsi Galéria szakmailag megalapozott, jól artikulált vizuális művészeti kínálatára. Ezzel erősödhet és gazdagodhat a Zsolnay Negyed kulturális és művészeti teljesítménye, valamint Pécs a Debreceni MODEM mellett regionális vezető szerepre tehetne szert.

2. Szellemi tőke
Városunkban egyedülállóan nagy számban él és dolgozik a fővároson kívül állami és szakmai díjjal elismert művész. Számos ígéretes fiatal alkotó, illetve a közép és felsőfokú művészeti képzésben végző diák tevékenykedik itt. A  kommunikáció, a filmelmélet és a filozófia illetve esztétika szakon tanuló és végzett, művészettel foglalkozó diákkal együtt ez egy rendkívül jelentős szellemi potenciál, mely csak erős együttműködéssel és releváns célokkal tud bekapcsolódni a város kulturális életébe. A hazai és határon túli vizuális művészeti élet jelentős kisugárzású és vonzású, a főváros mellett egyetlen vidéki központjává válhatna városunk. A jól működő fiatal szakemberek városban tartása nem csupán közönségszervező hatással, de közösségépítő erővel is bír.

3. Együttműködés

Az utóbbi években számos intézmény, erősödött meg, és lát el művészet-közvetítői feladatot.  Az Önkormányzat által is preferált szerepe miatt az Új Galéria előtt áll az a szerep, hogy mind a művelődési, mind a szakmai szervezetekkel együttműködésben erősítse meg a kultúrának ezt, az utóbbi időben meggyengült, de jelentős teljesítményre képes szegmensét. A jelenlegi széttagolt struktúra megváltoztatásával egy lassú de határozott szellemi és alkotó erőket helyzetbe hozó ágazat bontakozhat ki. Számos sikeres hazai példa teszi sürgetővé, hogy a közoktatásból kiszorult vizuális nevelést pécsi viszonylatban is pótoljuk a másutt sikeres múzeumpedagógiai tevékenység megszervezésével.


Az új galériának feladata lenne a cégek és intézmények felé közvetíteni a művészek munkáját és szolgáltatásait, segíteni a művészeti kreativitás és az üzleti szféra együttműködését. A közönség aktiválásának és a városrész rehabilitációjának, illetve a Zsolnay Negyed szigetszerűségének oldására fontos eszköz lehetne a közősségi diskurzusra építő public art események szervezése is. Létfontosságúnak tartjuk a magas színvonalú kortárs vizuális kultúra közvetítését, értékteremtő és iránymutató szerepének felvállalását.


Ha őszintén szembenézünk a fenti szempontok alapján a Pécsi Galéria elmúlt évtizedével, azt látjuk, hogy erőfeszítései ellenére elvesztette regionális központi és országosan is figyelemreméltó szerepét, és közönségét. Pusztán helyiérdekű, átgondolatlan és koncepciótlan kiállításokat kényszerült szervezni. A Galéria nem képes artikulálni, és a közösség számára tolmácsolni a régióban és az ország illetve a szomszédos országok művészeti eredményeit.  Csekély az erőforrás és törekvés az iskolákkal, oktatási intézményekkel kezdeményezett együttműködésre. A közönség-kommunikációs és múzeumpedagógiai tevékenység és a társművészetekkel való együttműködés is inkább számos kihagyott lehetőséget jelent.

Javaslat

Javaslatunk szerint egy szélesebb szakmai párbeszéd megkezdésével a struktúra átalakításával hatékonyabban működő intézmény jöhet létre. Ajánljuk tehát, hogy az önkormányzat ismerje el a kérdés szakmai jellegét és olyan elvárásokat fogalmazzon meg, melyek mind a művészekkel, mind a társintézményekkel szorosan együttműködve alakítja ki az Új Galéria működését. Ennek érdekében szükséges egy független, múzeumi, intézményi gyakorlattal bíró szakemberek által elbírált igazgatói pályázat kiírása.  Az Új Galériának szüksége van egy olyan önálló vezetőre, aki nemzetközi szakmai horizonttal és magas fokú együttműködési képességgel képes a fenti szempontok szerint méltóvá tenni a Zsolnay Kulturális Negyedhez az Új Galériát. A szakmai zsűri szükségességét mi sem bizonyítja jobban, mint a Kodály Központ pályázatának sikere, az épület nívója. Javaslatunk nem financiális természetű, és nem személyek pozíciójáról szól, hanem szemléleti és strukturális természetű, annak érdekében, hogy az adófizetők pénze hatékonyan forduljon át innovatív kultúrateremtő és megtartó tevékenységbe.


A vizuális művészetek lehetőségei
Nyílt levél Pécs város Önkormányzatának Kulturális Bizottságához


Aláírások (egyelőre sajnos titulus és díjak nélkül.) Lezárva: 2011.május 04.

Keserü Ilona, Gellér B István, Valkó László, Vidovszky László, Aknai Tamás, Uhrik Dóra, Colin Foster, Molnár Tamás, Rigó István, Rajnai Richárd, Hegyi Csaba, Losonczy István, Makra Zoltán, Palatinus Dóra, Pál Zoltán, Gyenis Tibor, Horváth M Zoltán, Bencze Zoltán, Horváth András, Keserü Katalin,Maurer Dóra, Kovalovszky Márta, Kovács Péter, Szabó Klarissza Médea, Komjáthy Máté, Thiesz Angéla, Váradi Bence, Bencsik Barnabás, Mélyi József, Szoboszlai Lilla, Hajdu István, Fükéné, Valter Mária, Kovács Olívia, Kulmann Miklós, Kánya Emőke, Horgas Karina, Dobó Tamara Zsófia, Berentés Attila, Nagy Zsófia Magdolna, Fesető Lilla, Tollas Erik, Czéh Dániel, Antal Szilveszterné, Antal Szidónia Draupadi, Molnár Tibor Attila, Bali Franciska, Khoór Viola, Pénzár Ágnes, Németh Ádám, Nyúl Mirjam, Andrész Anett, Boda Jánosné, Mazár Mária Ibolya, Streit Henrik, Magyar Tamás, Kocsó Tímea, György Márton,  Horváth Rita, Fejes István, Kajor Balázs, Békési Ervin, Gnádt Ferenc, Kerner Miklós, Víg Diána, Bagi Ádám, Sallay Dániel, Völgyi Gábor, Magyar Ágnes, Zsin Bence, Nagy Sarolta, Szakál Éva, Sipos Orsolya, Streit Henrik, Szeiler Viktória, Tatár Boglárka, Tatár Boglárka, Görözdi Lilla, Szerdi Gábor, Mothokgo Ronald, Kelemen Péter, Maljusin Mihály, Knyihár Bence, Meződi Sándor, Mihályi András, Tóth Zoltán, Herold Anikó, Korányi Barnabás, Szalai Dorottya, Tóth Bianka, Clochan Flaviu, Gesztics "Burt" Norbert, Kovács Olivér, Hudák Jázmin, Markó Orsolya, Stavniczki Emese, Donka Péter, Zsinka Felícia, Szabó Barbara, Bíró Boglárka, Lukács Ildikó, Törtelli Lilla, Wéber Lilla, Faragó Emanuela, Szénási Zoltán, Horváth Gergely, Szabó Nóra, Asztalos Katalin, Papp Nikolett, Maródi Rita, Fekete Attila  

4 megjegyzés:

  1. Én azt gondolom, hogy ezt a nyílt levelet nem kellő ismeretek és felkészültség alapján írták meg. Ennek következtében csak felszínen kezeli a helyi problémákat, amolyan dodonai módon megy szembe ezekkel. Ráadásul érvelésrendszere - ha és amennyiben van a szövegnek - nem koherens; egyszerre jelennek meg benne intézményi szituációhoz kötött felvetések, szubjektív elvárások, s észrevételek, melyek helyenként még pontatlanok is (pl. Új galériaként nevesít egy egyébként más intézményi kontextusban fungáló intézményt). Ugyanakkor nem eléggé tagolt a szöveg, csupán sejtet biz. problémaköröket, ám ezeket nem kellőképpen árnyalva teszi meg, összemos adott esetben különböző területeket. Nyilvánvaló, hogy mindezen problémák e szöveg stílusából, szerzőinek aktivista szándékából is eredhetnek, ám egy probléma-orientáltabb, az egyes kérdéseket pontosabban definiáló levéllel sokkal inkább célt lehetne érni. Arról nem is beszélve, hogy a levél javaslata, miszerint a problémákra garanciát csakis egy szakmai alapon kiválasztott vezető jelenthet, naivitásában is megmosolyogtató... Ameddig nincs stabilizálva - mind szakmai, mind anyagi vonatkozásban - az intézmény, addig ez a fajta felvetés csak elvi szinten aktuális - amivel akár egyet is lehet érteni. S bár a nyílt levél számos releváns problémát megjelenít, véleményem szerint ez egy rosszul pozícionált felhívás.

    VálaszTörlés
  2. Patartics Zorán, építész a vitáról

    Belvárosi dilemma: lakni vagy vigadni?
    a pecsiujsag.hu kommentjei

    2. egy másik vita - 2011. május 08. vasárnap 20:37
    azért nem csak a patartics az, aki tematizál:
    http://pecsikortarsvita.blogspot.com/

    3. Patartics Zorán - 2011. május 08. vasárnap 20:53
    Kedves 2.-es!
    Valóban. Ugyanakkor érdemes feltenni a kérdést, hogy a WWW.AFAL.HU és a Kis Esti Viták mellett miért volt érdemes külön helyen megvitatni azt, ami nagyon is az említett fórumokra volna való. Ha kezdeményeztétek volna ezen felületek igénybevételét, mint ahogyan az kifejezetten nyitott az ilyen kezdeményezésekre, nos akkor most nagyobb figyelem irányulna a Pécs Galéria sorsáról folytatott diskurzusra. És az ilyen témák is az erre létrehozott felületeken jelennének meg, akkor azzal hozzájárulnának ahhoz, hogy valóban legyen egy jelentős nyilvános diskurzus-tér. És akkor pedig az adott téma is profitálna, hiszen jelentős térben jelenne meg. Ez volna a szép az együttműködésben. Sajnálom, hogy a képzőművészet, illetve a témát felvető képzőművészek nem ismerték fel a lehetőséget, és nem éltek vele. De ettől még szurkolok, hogy értelmes megoldás szülessen.

    4. 2es - 2011. május 08. vasárnap 21:07
    Zorán, ez így, amit állítasz, nem igaz. Többször, többen vetettek fel a képzőművészettel kapcsolatos problémákat, mely problémák felvételét az AFAL fórumára éppenséggel te magad utasítottál vissza.
    Ami pedig az ominózus - más, kevésbé jelentős dirkurzus-teret és annak témáit illeti -, az nem csak a Pécsi Galériáról szól (bár kétségtelen, hogy annak ez egy hangsúlyos eleme), már ha jól olvasom az ottani sorokat. Amúgy szerintem nem egészséges kisajátítani a vita artikulálásához való szándékot, kompetenciát. S azt sem hiszem, hogy a vita céljára létrehozott felületek - mely eleve egy mesterséges keret - kizárólagossá tenné a vita kialakulását, lefolyását... S az AFAL adta keretek - amolyan Mónika-show formája - sokkal inkább alkalmasak egy-egy probléma felvillantására, mintsem egy konkrét szakterület problémáinak alapos megvitatására, s esetleges megoldási javaslatok kidolgozására, ne adj isten stratégiai cselekvésprogramok kialakítására. Én is szurkolok neked!
    Egyébként még most sem késő: amennyiben szándék van benned felvállalni, nosza, a lépés nálad ...


    http://www.pecsiujsag.hu/helyi-hireink/belvarosi-dilemma-lakni-vagy-vigadni

    (a Közelítés facebook-bejegyzése alapján)

    VálaszTörlés
  3. 8. Patartics Zorán - 2011. május 09. hétfő 11:55
    Kedves 2-es! Vitáznék veled, több ponton is.
    A www.afal.hu-n elolvashatod, hogy a Kis Esti Viták milyen módon nyitott a külső témafelvetésekre: http://ekf.afal.hu/kis_esti_vitak/hogy_is_megy_ez

    Ez idáig egy ilyen megkeresést kaptam, és az így befogadott témajavaslat éppen most szerdán lesz, amiről a fenti beharangozó is tudósít. Ezen kívül a három egymásra épülő városfejlesztési témák kerültek napirendre hasonló együttműködéssel - azok a javaslattevők intenzívebb közreműködésével (Bencze Zoltán és Csaba Ders közreműködédének köszönhetően).

    A Pécsi Galéria témát magam is felvetettem képzőművészek és képzőművészettel foglalkozók körében néhány héttel ezelőtt, de akiket megkérdeztem, nem látták értelmét, illetve úgy ítélték meg, hogy a valódi szempontok láttatásához nehezen találhatok partnereket. Ezért az utolsó Kis Esti 25-én nem a Pécsi Galériával foglakozik majd, hanem a vandálok és a közterek kérdéseivel. Ha jól sejtem, ki lehetsz, valóban volt helyzet, amikor meg szerettetek volna jeleníteni két alkalommal egy-egy kérdést a tervezett témákban. Az egyik ilyen volt a Hattyúház téma 'a kultúra kiürülése a belvárosból' témában, a másik pedig a galéria kérdése a Zsolnay témában. Az előbbi esetben rajtatok állt, hogy miképpen jelenítitek meg a Hattyúházat, de ezt lényegében elmulasztottátok, s én valóban nem szerettem volna, ha a Hattyúház egyébként sokszempontú ügye kizárólagosan lép az általános kérdés helyébe, azaz hogy a kulturális létesítmények jelentős részben elhagyják a belvárost és a Zsolnayba költöznek ki. A Hattyúház egy történet lehetett volna a témában, és nem a téma kiváltója. Ha éltek akkor a megjelenítéssel a keretek között, a témát is erősíthettétek volna, és a téma is erősíthetett volna benneteket - most is ez a véleményem.

    VálaszTörlés
  4. (Patartics Zorán hozzászólásának folytatása)
    A másik témánk a Zsolnay gyár volt, mely nem azonos a Zsolnay Negyeddel, és akkor be is láttad, hogy e kettő valóban nem ugyanaz.

    Igazad van abban, hogy a vita terének kisajátítása nem egészséges. Nem is törekszem ilyenre. Most is azt gondolom, hogy érdemes azonban megteremteni a városi kulturális-közéleti témák számára egy olyan nyilvánosságot teremteni, amely építő, és amely mindenki számára hozzáférhető, eképp pedig több lehet annál, mint sok egyéb elszigetelt vita felülete együtt. Ha ezt mindenki felismerné, létrejöhetne egy mértékadó felület. Én megkíséreltem ezt létrehozni. Lehet ez más felület, de látni kell, hogy az egymás kioltásánál hasznosabb volna az egymás erősítése. Ez is egy EKF tanulság lehetne...

    Abban is igazad van, hogy a Kis Esti Viták valóban nem alkalmas a témák kimerítő megtárgyalására, mint ahogyan az nem is lehet másképp, mint egy folyamatban, s nem egy eseményen. A vitaestek hangoztatott célja, hogy ezeket a kérdéseket exponálja, és rávilágítson a sokszempontúság, valamint a folytatás szükségességére. A folytatásra és a kiszélesítésre pedig mindenképpen egy lehetőség a weboldalon az azonos téma. Természetesen ennek kiegészítője kell(ene) legyen egyeztető fórumok létrehozása, aminek részeredményei azonban ugyanúgy megjelenhetnének a weboldalon, hogy az is hozzáférhető legyen, és mások is bekapcsolódhassanak. A fenti állításaimról meggyőződhetsz a viták hangfelvételeiből, amiket ugyancsak megtalálsz a honlapon.

    Abban viszont nem értek egyet veled, hogy a labda nálam volna. Ennek ellenére már néhány irányba jeleztem szereplőknek, akik így, vagy úgy érintettek a galéria-diskurzusban, hogy ha az igényét jelzitek, a VITASSUK MEG! témában szívesen létrehozom a témát, és ha arra is van igény, akár vitavezetőként időnként terelgetem is. A Kis Esti Vitákat már nem szívesen ajánlom fel, mert az utolsó május 25-i téma is leegyeztetett. Elvileg június 8-án volna még lehetőség egyet szervezni, de erre nem készültem. Amennyiben azonban a honlapon meghatározott keretek között az elkövetkező 2-3 napban letesztek egy tématervet, és szereplői kört, valamint ez esetben szerepet vállaltok a szervezésben is, akkor felajánlom a Kis Esti Vitákat, hogy a Galéria kérdését kivigyétek ebbe a térbe.

    Üdvözöllek, és elnézést kérek, ha nem az vagy, akinek gondoltalak, s ezért esetleg néhány neked címzett válasz nem téged illet!

    VálaszTörlés