2011. május 3., kedd

kérelem nyílt bizottsági meghallgatás tárgyában

Oktatási- és Kulturális Bizottság
Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata


részére


Tisztelt Elnök Úr!
Tisztelt Bizottsági Tagok!


A pécsi képzőművészeti élet néhány fajsúlyos kérdésében szeretnénk párbeszédet kezdeményezni Önökkel.
Szeretnénk hinni, hogy az Európai Kulturális Fővárosi évadot követően a helyi képzőművészet újrapozícionálhatja intézményi közegét. Azt gondoljuk, hogy a szcénát érintő kérdésekben partneri viszonyban, közös érdekek mentén kell kialakítanunk egy közép- hosszútávú stratégiát. Olyan, az aktuális problémákon túlmutató együttműködést ajánlunk fel a Kulturális Bizottságnak, amely nem csak az akut problémákra igyekszik megoldást találni – mint például a Művészetek és Irodalomháza átalakulása, vagy a Hattyúház Kiállítóterem megszűnése -, hanem utat nyithat a helyi képzőművészeti intézményrendszer strukturális problémáinak megoldásához is.

Nem csak a Pécsi Galéria jövőképének, profiljának és finanszírozásának kérdését, hanem a helyi művészpopuláció műterem-hiányát, a kvalifikált művész-értelmiség elvándorlásának problémáit is a szcéna jövőjére kiható helyzetben és felelősséggel kell értelmezzük és kezeljük. Ugyanígy - a hazai- és a nemzetközi kortárs képzőművészet kontextusába ágyazva - kell megoldást találnunk a művészeti díjak-ösztöndíjak hiányának problémáira, a régóta áhított kortárs művészeti intézet feladatára, a kortárs művészeti piac élénkítésére, a megrendelések ösztönzésére, a nemzetközi kapcsolatrendszerek intézményi szintű koordinálásának a kérdéseire.
Úgy látjuk, hogy messze több energia és potenciál leledzik a kortárs képzőművészetben, az egyes alkotókban, melyek az intézményi hiányosságok folytán nincsenek kellőképpen kihasználva.

Kérjük Önöket, első gesztussal tegyenek lehetővé egy mihamarabbi, nyílt Kulturális Bizottsági meghallgatást számunkra!

Az ügy fontossága és a jelenlegi helyzet gyors és szakszerű megoldásokat követel meg. Nincs idő a problémák elodázására, az ál- és félmegoldások – miként azt már sajnos gyakran tapasztalhattuk – visszafordíthatatlan következményekkel, óriási károkkal járnak.




Pécs, 2011. február 18.

Tisztelettel:



Ágoston Zoltán, irodalmár
Bencsik István, szobrászművész, Kossuth-díjas
Doboviczki Attila T., médiakutató             
Kuti László, szobrászművész
Orosz Klára, szobrászművész
Pinczehelyi Sándor, képzőművész, Kiváló Művész
Somody Péter, festőművész
Váczy Réka, művészeti szakember
Varga Rita, képzőművész

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése