2011. május 7., szombat

vitaanyagok 1 - Pinczehelyi Sándor levele a Kulturális Bizottsághoz



Dr. HOPPÁL Péter Úrnak
Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata
Kulturális Bizottság elnöke


Tisztelt Elnök úr, kedves Péter!

Sajnos a Kulturális Bizottság által megadott időpontban nem tartózkodom Pécsett, de gondolataimat – nagyon röviden – szeretném írásban rögzíteni.

1. Mint a Pécsi Galéria alapítója és 1977-1999 között igazgatója, méltánytalannak tartom, hogy az intézmény költségvetése még mindig csak 32 millió forint. Ebből a pénzből csak igen nagy megfeszítések árán, rengeteg nem honorált munkával lehet csak dolgozni. Jó lenne rangjának megfelelő összeggel működtetni az intézményt.

2. A Zsolnay Kulturális Negyedben megnyílt új terem évtizedes hiányt fed le, de ez nem jelenti azt, hogy a Széchenyi téri teremre és a Pécsi Kisgalériára nincs szükség, hiszen mindegyiknek más és más funkciója van. Számomra teljesen érthetetlen, hogy a Kisgalériát fel akarja az önkormányzat számolni.
Pécsett a képző- és iparművészet a legelismertebb munka, még akkor is, ha egyes, jelenleg funkcióban lévő vezetők azt mondják, hogy „hobbytevékenység”.
Ide másolok egy korábbi, friss írásomból néhány sort.
„Ma itt él, dolgozik vagy tanít: három Kossuth-díjas művész: Bencsik István(1992), Keserü Ilona (2000), Lantos Ferenc (2010), egy Kiváló művész: Pinczehelyi Sándor (2009), egy Érdemes művész: Rétfalvi Sándor (1989), tizenegy Munkácsy-díjas: Ádám Zoltán (2002), Gaál Tamás (1994), Gellér B. István (1999), Gerendy Jenő (2009), Gyenis Tibor (2010), Lengyel András (1997), Palotás József (1995), Pál Zoltán (2006), R. Fürtös Ilona (1977), Valkó László (1999), Varga Ferenc (2010), öt Ferenczy Noémi-díjas: Kertészfi Ágnes (1993), Millei Ilona (2008), Molnár Sándor (2001), Nagy Márta (1999), Uherkovich Ágnes (1999). Az egész Dunántúlon összesen nincs ennyi művészeti díjas alkotó, mint Pécsett vagy a megyében!”
Azt hiszem a fenti felsorolás önmagáért beszél, nem szólva a most már több száz magasan képzett idősebb és fiatalabb művészről, akik szeretnének megjelenni.

3. Tudomásul véve, hogy a Zsolnay Kulturális Negyedbe kinevezett vezetők nem értenek a vizuális művészethez, - bármennyire is szeretnék elhitetni mindenkivel -, tiltakozom az ellen, hogy ők bármit meghatározzanak a szakma megkérdezése nélkül. Az 1977 óta működő Pécsi Galéria már bizonyított…

4. A Közelítés Művészeti Egyesület eddigi tevékenysége hiánypótló volt a városban. Olyan eseményeket szerveztek, amely komoly nemzetközi visszhangot váltott ki az aktuális kortárs művészet ismerői és közönségük körében. Ők a jövő letéteményesei, mindenfajta támogatásuk a város színes kulturális életének elengedhetetlen része. Kérlek, hogy ezt döntéseitekben feltétlenül vegyétek figyelembe.

Röviden ennyit szerettem volna leírni. Egyébként egy meghatározott időben szívesen állok rendelkezésetekre, hogy mondandómat bővebben, más elemekkel is kiegészítve kifejtsem.

Pécs, 2010. április 12.

Barátsággal üdvözöl:

PINCZEHELYI Sándor

1 megjegyzés: