2011. május 7., szombat

vitaanyag 4 - a nyílt levélhez kapcsolódó felhívás



Kedves Kolléga

Az elmúlt évek lehetőségei és változásai nagyrészt elkerülték, és érintetlenül hagyták a vizuális művészetek szakmai szervezeteit és kortárs művészettel foglalkozó szervezeteit. Az egyéni alkotói munka pedig mind nagyobb személyes áldozatok árán folytatható. Közismert, mégsem tudtunk ellene tenni semmit, hogy együttes szakmai fellépés hiányában a vizuális művészetek pozíciója egyre gyengébb a szervezetten fellépő és lobbizó társművészetekhez képest. A szomorkodás helyett érdemes a jó példákra figyelni. Talán szakmai szégyennek is lehet nevezni, hogy az utóbbi idők legfontosabb és legnívósabb köztéri képzőművészeti lehetőségét építészek, és nem képzőművészek szervezték. Az ehhez tartozó, alaposan előkészített pályázatot és a projekt gondozását szintén az Építészkamara és a két főszervező, (Épitészet és Kontextus) Bencze Zoltán és Horváth András formálta meg és bonyolítja le. Az alkotómunka fenntartása és a társadalmilag releváns szakmai lehetőségek megteremtése olyan feladatok elé állítja a művészeket , az ebben érdekelt művészettörténészeket,  a szakmai szervezeteket és intézményeket, kurátorokat és egyetemi hallgatókat amik újszerű kooperatív módszerek kidolgozását jelenti.

2011. május 11-én lesz a második fordulója az Önkormányzat, illetve pár szakmai szervezet megbeszélésének, aminek tétjei közül annyi felmérhető, hogy a Zsolnay Negyed új galériájának jövőjét, szakmai programját jelenti.

A jelenlegi helyzetben félő, hogy a gyenge eredményekre hivatkozható galériavezetés, illetve a megosztottság okán szintén gyenge érdekérvényesítő képességű intézmények, egyesületek elveszítik az új galéria vezetésének lehetőségét, mivel más nem kortárs művészettel foglalkozó szervezetek pályáznak az épület működtetésére! Ha e forgatókönyv megvalósul, az időnként megrendezett kortárs kiállítások szakmaisága és kapcsolata az alkotóművészekkel súlyos hatással lesz az egyéni alkotómunka színvonalára is.


A vázolt helyzetből kiindulva arra jutottunk, hogy első lépésként nyilvánossá és szakmaivá kell tenni az új galéria sorsát, ezért javasoljuk, hogy az önkormányzat ne pusztán adminisztratív keretek között határozza meg az intézmény sorsát, hanem egy független szakértőkből álló zsűri által elbírált pályázatban keresse meg a megfelelő személyt.

Kérünk ezért arra, hogy amennyiben egyetért e törekvésünkkel, támogassa azt aláírásával és kapcsolódjon be abba a munkába, aminek célja a város vizuális művészeti életének újjászervezése, megerősítése.

2011. április 25.                                                           A szervezők
(forrás: Gyenis Tibor)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése